13, 14 & 15 februari 2023

EvenTT Culinair,  WTC EXPO Leeuwarden

Gastvrijheidswedstrijden

Dinsdag 14 en woensdag 15 februari 2023

Deelnemers.
Een opleiding mag 3 leerlingen per dag aanmelden. Plaatsing is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Iedere deelnemer bedient één gastentafel van twee personen.
Dinsdag: 2de jaars leerlingen Horeca.
Woensdag: 1e jaars leerlingen Horeca.

De wedstrijd.
De gastheer/vrouw krijgt de beschikking over een restauranttafel en een bijzettafel (beiden 1.00 x 1.00 m) welke aangekleed moet worden met eigen linnen, bestek, glaswerk, tafelversiering enz.
 
De deelnemer verzorgt als individu één tafel van 2 gasten.  Voor elke tafel kookt één kok. Tijdens het overleg vóór de lunch krijgt u te horen wat de kandidaat gaat koken. Hiermee maakt u een passend wijnadvies. Hierover wordt u door de jury bevraagd. U dekt uw tafel en krijgt de mogelijkheid de lunch te gebruiken.
 
Vanaf 12.30 arriveren de gasten. U bereidt als gastheer/vrouw een aperitief en een amuse aan tafel en serveert deze. Het is niet de bedoeling dat uw aperitief en/of amuse aan de jury wordt geserveerd. Aansluitend serveert u de afgesproken lunch inclusief dranken. Het openen (kurk) van de rode wijn is een verplicht onderdeel.  Na het afscheid van de gasten ruimt u alles op en maakt zich op voor de prijsuitreiking!
 
Programma gastvrijheidswedstrijden dinsdag en woensdag.

9.30 uur Gelegenheid tot binnen brengen van de meegebrachte materialen.
Rondleiding werkplekken.
10.00 uur Inrichten office (tot 11.30)
10.15 uur Instructie door juryvoorzitter
10.30 uur Werkoverleg keuken – bediening, in het restaurant !
11.45 uur Start opdekken restaurant
11.45 uur Lunch deelnemers
12.15 uur Ontvangst gasten, serveren van het aperitief en amuse
13.15 uur Voorgerecht
14.00 uur Hoofdgerecht
14.30 uur Dessert, aansluitend bestaat de gelegenheid om koffie te serveren.
15.15 uur Afscheid.
16.00 uur Prijsuitreiking. Elke dag is er een winnaar.  

De winnaar ontvangt een geldprijs van  € 250,--

i.v.m. de koppeling van gastvrijheid en kookwedstrijden zijn bovengenoemde tijden dwingend.

Mee te brengen zaken
Van u als kandidaat wordt verwacht, dat u alle zaken meebrengt welke u denkt nodig te hebben om de lunch tot een succes te maken. Echter: Het servies van de organisatie MOET gebruikt worden m.u.v. servies t.b.v. de amuse. Alle gerechten wordt ‘en assiette’ doorgegeven.

Verder zorgt de organisatie voor:
  • een assortiment aan wijnen*
  • tafelwater
  • brood
  • tafels (1,00 x 1,00 m.) (10 stuks i.h. restaurant)
  • guéridons (1,00 x 1.00 m) (10 stuks i.h. restaurant)
  • bijpassende stoelen (20 stuks)
  • koffiezetapparatuur (met koffie)
  • broodjeslunch voor de deelnemers 
* wijnadviezen maken onderdeel uit van de wedstrijd. Vóór de lunch worden de deelnemers kort bevraagd over de gemaakte wijnkeuze..
 
Beoordeling
De beoordeling begint op het moment dat de juryvoorzitter de instructie beëindigd en u een aanvang neemt met de voorbereidende werkzaamheden. Het inrichten van het office valt buiten de beoordeling. Wanneer de gasten zijn geannonceerd verzorgt u een aperitief en amuse (zelf meebrengen, bereiding IN het restaurant). Tijdens de service wordt er gelet op technieken (o.a het openen van wijn aan tafel), sociale vaardigheden en timing. Alle gerechten worden ‘en assiette’ geserveerd. De koffie staat ter beschikking, maar de rest ligt bij de deelnemer. De beoordeling vindt plaats middels een rapport met daarop een uniform puntensysteem met een maximaal te behalen puntenaantal. Score vindt plaats door correcte uitvoering en zo wint degene met het hoogste puntenaantal.

Voorwaarden
Er dient gepaste kleding te worden gedragen, bedrijfskleding is hierbij een mogelijkheid. Er is een ruimte u om te kleden. Verder is het toegestaan (zelfs gewenst) dat u middels uw huisstijl laat blijken wie u bent.
 
Niet toegestaan
Het gebruik van enige elektrische apparatuur is niet toegestaan tijdens de wedstrijd. Ook het gebruik van laptop en/of mobiele telefoon voor welk doeleinde dan ook, is niet toegestaan!

Jury
Er wordt gejureerd door twee juryleden per dag. Deze staan onder leiding van een juryvoorzitter, die alle dagen aanwezig is en zorgt voor een ordentelijk verloop en voor beantwoording van vragen.
Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
U ontvangt een certificaat met de score en een persoonlijke noot van de jury.